Promenader och resor
Inom kort - promenader
Dansk guldålder - promenad i Köpenhamn 12 oktober
En vandring genom Malmös 1900-tal - promenad i Malmö 20 oktober
Skrolla ner och läs mer! Hör av dig om du har frågor! Har du och din grupp speciella önskemål och förslag? Skicka mig dem så ser vi vad vi kan hitta på tillsammans.
Om Tertulia travels olika arrangemang
Tertulia travels erbjuder regelbundet ett antal mindre specialarrangemang för intresserade resenärer och vandrare. Håll utkik efter uppdateringar på dessa sidor. Vill du ha fortlöpande info så anmäl till dig till TTs månadsmail genom att skicka ett meddelande till [email protected]. Alla anmälningar till resor och promenader görs också via denna mailadress.
Hör också gärna av dig om du har idéer och förslag! Du kan alltid sätta upp dig på en icke förpliktande intresselista för de olika arrangemangen.
Inom kort - promenader
Dansk guldålder - promenad i Köpenhamn 12 oktober
En vandring genom Malmös 1900-tal - promenad i Malmö 20 oktober
Skrolla ner och läs mer! Hör av dig om du har frågor! Har du och din grupp speciella önskemål och förslag? Skicka mig dem så ser vi vad vi kan hitta på tillsammans.
Om Tertulia travels olika arrangemang
Tertulia travels erbjuder regelbundet ett antal mindre specialarrangemang för intresserade resenärer och vandrare. Håll utkik efter uppdateringar på dessa sidor. Vill du ha fortlöpande info så anmäl till dig till TTs månadsmail genom att skicka ett meddelande till [email protected]. Alla anmälningar till resor och promenader görs också via denna mailadress.
Hör också gärna av dig om du har idéer och förslag! Du kan alltid sätta upp dig på en icke förpliktande intresselista för de olika arrangemangen.
Promenader i Köpenhamn
1. Epoken Struensee – maktspel i 1700-talets Köpenhamn
Pendlingen mellan realism och idealism präglar mycket mänsklig strävan. Att hålla balansen är inte alltid lätt. Följ med på en promenad där vi återstiftar bekantskapen med epoken Struensee och de dramatiska händelserna vid det danska hovet åren runt 1770. Det är en grym historia om maktspel och om idealisten som inte lärde sig detta spel. (halvdag 9.00 - 13.00)
2. Välj dig själv - om Kierkegaards etiska budskap
Vi tar oss an den evigt stimulerande och tänkvärde filosofen - "existentialismens grundare" - och speglar oss själva och våra liv i hans tankar om människans uppgift och livets mening. Kierkegaard levde hela sitt liv i centrala Köpenhamn, som han ytterst sällan lämnade. Vi promenerar till platser där han bodde eller gillade att vistas, inklusive hans födelseplats och platsen för hans död. (halvdag 9.00 - 13.00)
3. Tragedi och triumf - H C Andersen i Köpenhamn
Vi vandrar i nationalikonens fotspår och pratar om välkända och mindre kända sidor hos honom. Vi läser och berättar sagor på lämpliga platser längs vägen och begrundar sånt som framgångens pris, "true grit" och den känsliga personlighetens öde i en grym värld. (halvdag 9.00 - 13.00)
4. Dansk guldålder (12/10)
Vi bekantar oss med några av de största under den epok som benämns dansk guldålder. Platserna där epokens människor levde och umgicks, finns många gånger kvar. Vi besöker några av dem under denna promenad. Fru Heiberg, Thorvaldsen, Grundtvig, Kierkegaard med flera figurerar på denna tur. (halvdag 9.00 - 13.00)
5. Ledarskapets grundbegrepp – på jakt efter en undflyende tysk
Helmut von Moltke tillbringade flera år av sin uppväxt i den danska huvudstaden. Senare utvecklades han till en av de mest inflytelserika ledarskaps- och organisationsmänniskorna i Europa. Moltke har formulerat principer för gott ledarskap och för det strategiska tänkandet som är väl värda att reflektera över idag. Vi besöker några av de platser vi förknippar med hans vistelse i staden. (halvdag 9.00 - 13.00)
6. Resor, sjöfart, idéutbyte - omkring Köpenhamns hamn - stadsvandring med Tyke och Lars
Tyke Tykesson är arkitekt och stadsplanerare samt författare till en lång rad böcker om Malmö och 1900-talets arkitektur. Lars Berglund är organisationskonsult och handledare samt innehavare av resebloggen Tertulia travels. (halvdag 9.00 - 13.00)
7. Omkring 1848 - frihet, nationalism och skandinavism
Under denna nydesignade promenad pratar vi om det dramatiska året 1848, då enväldet föll i Danmark efter 200 år, genom en helt oblodig revolution. Men, förändringen var inte utan kostnader... De nationalistiska drivkrafterna hos den nya regimen gjorde i ett slag konflikten kring de tyska hertigdömena i söder - Slesvig och Holsten - akut. Detta skulle komma att sluta mycket illa för det lilla danska kungariket. Frågorna köade upp: skulle Danmark nu bli en del av Tyskland eller Sverige? Vi pratar om demokrati, om frihetens betydelse, om gränser i Norden och i Europa, om samhörighet och avstånd - med mera! (halvdag 9.00 - 13.00)
Promenader i Malmö
1. Till en näktergal i Malmö - om Hjalmar Gullberg
Känner du till Hjalmar Gullbergs många platser i Malmö? Sådana han skrev om, eller platser där han vistades, föddes, växte upp...? Vi följer hans spår och läser under vandringen några av den svenska poesins allra finaste dikter.
2. Arbetets mening
Hur har arbetet påverkats av corona-krisen? Vilken betydelse har arbetet för dig, personligen? Varför har inte ökade rationaliseringar följts av någon reell arbetstidsförkortning? Hur ser vi egentligen på arbetet som meningsskapare i vår tid? Roland Paulsens arbetskritiska verk Arbetssamhället är en av våra utgångspunkter under promenaden i den (forna?) arbetarstaden Malmö. Några hållpunkter är givna, exempelvis Axel Ebbes staty Arbetets ära. Men vi passerar mycket annat som hjälper oss att tänka efter. (halvdag 9.00 - 13.00)
3. Om det värdefulla i livet
”Vi har blivit bra på att mäta och väga världen, men dåliga på att bedöma värdet av det vi mäter och väger.” Citatet (Svend Brinkmann) står som portal för ett samtal om värden och dygder kontra instrumentalisering och materialism - utifrån Svend Brinkmanns bok Ta ställning - för ett meningsfullt liv. Vi promenerar genom skolgårdar, parker, köpcentra och kyrkogårdar i centrala Malmö - allt för att påminnas om vad som har och vad som saknar egentligt värde. (halvdag 9.00 - 13.00)
4. En vandring genom Malmös 1900-tal (20/10)
Vi vandrar tvärs igenom stan, från hamnen i norr till Hyllie i söder. Under denna heldagspromenad (ca 12-13 km) gör vi nedslag i flera olika teman. Vi pratar om olika faser i stadens utveckling, modernismen, rivningsraseriet, arbetarrörelsen och folkhemmet, miljonprogrammen, "bilden av Malmö", utbildningspolitik, nationell identitet och mångkultur m m. Promenaden är idealisk för dig som vill lära känna "hela" Malmö. (heldag 9.00 - 16.00) (Pris: 800:- inkl lunch och kaffe)
5. En promenad på Universitetsholmen
En av Malmös mest dynamiska platser är dessutom historiskt en av de mest betydelsefulla. Vandringen bjuder på många perspektiv och inbjuder till samtal om Malmös snabba och brutala förändring. (halvdag 9.00 - 13.00)
6. Malmös kyrkogårdar (under planering)
7. En skolhistorisk vandring i Malmö (under planering)
Promenader i Lund
1. Esaias Tegnér och diagnosens betydelse
Vi har ett stort behov av att sätta etiketter på oss själva och varandra, särskilt om vi möter svårigheter och motgångar i livet. Esaias Tegnér led under större delen av sitt liv av melankoli. Kan han hjälpa oss att tänka över vår tids våg av psykisk ohälsa? Med den och många andra frågor i bagaget, promenerar vi genom Lund, till platser vi förknippar med Tegnér och hans tid.
Promenader i Landskrona
1. Selma Lagerlöf - lärarinna och författare
En promenad där vi pratar utifrån författarinnans vistelse i skånska Landskrona och hennes inträde på den nationella författarscenen. Vad betyder platser för oss? Vad händer med oss under våra mest "formbara" år? Vad betyder självförtroende och målmedvetenhet för våra drömmars och planers förverkligande?
Priser och anmälan
Pris: 500:- inkl moms (i priset ingår förmiddagsfika).
Anmälan sker genom inbetalning av avgiften på Swedbank 8214-9 903 539 913-9. Skicka också ett mail med dina kontaktuppgifter så att du kan få instruktion om mötesplats och övrig information. Det går också bra att swisha till företagskonto på: 123 349 1412
Begränsat antal platser! Obs! Om deltagarantalet är för lågt ställs aktiviteten in och avgiften återbetalas, detta senast en vecka före utsatt datum. Fri avbokning för deltagare fram till en vecka innan. Får deltagare förhinder efter det återbetalas inte avgiften. Däremot gäller den som betalning för framtida aktiviteter. Kläder efter väder - vi blir inte rädda för lite regn och blåst!
Obs! I samtliga fall med reservation för ändringar. Obs! Ingen av TTs promenader förutsätter några förkunskaper. Det enda som krävs är att du gillar att promenera och att samtala om seriösa ting!
Resor utomlands
1. Tre dagar i Berlin
Häng med till den europeiska huvudstad som genomgått mer dramatiska förändringar än någon annan, under sin snart 800-åriga historia. Vi bekantar oss med olika stadsdelar och med de omisskännliga spåren av stadens grymma historia, muren, slutstriden 1945 m m. Fyra övernattningar, tre promenader och tre gemensamma middagar ingår i detta besök.
2. Bildningsresa till Rom
Följ med till den eviga staden! Vad betyder historien för oss? Vilka symboliska värden representerar Rom med sina historiska minnen av fysisk och konceptuellt karaktär? Fyra övernattningar, tre promenader och tre gemensamma middagar ingår i detta besök.
3. HC Andersens Odense
Fyns största stad är HC Andersens födelsestad. Där finns mycket som minner om honom, inklusive ett flertal museer. Hur formar vår barndom vårt vuxenliv? Hur bibehåller jag min inre frihet i en miljö som ställer stora krav på mig? Frågorna kring HC Andersen är också våra. Tågresa t o r, en övernattning, inträde på HC Andersens hus, två stadsvandringar samt en lunch och middag ingår i denna utflykt.
4. Hamburg - norra Europas ekonomiska jätte
Följ med till norra Europas ekonomiska jätte, en svårt underskattad stad på våra breddgrader. Vi bekantar oss med gammalt och nytt i hamnområdena vid Elbe, samt besöker minnen från krigets mörka dagar. Tre övernattningar, två längre och en kortare promenad, samt tre gemensamma middagar ingår i detta besök. Obs! Resan sker med tåg t o r Köpenhamn.
5. Wien - kulturens högborg och en av det gamla Europas viktigaste metropoler (under planering)
Utmärkande för Tertulia travels arrangemang är samtalen och promenaderna. Som deltagare bjuds du in till samtal över givna teman tillsammans med övriga deltagare. Arrangemangen riktar sig till dig som vill ha fördjupning, kunskap och interaktion med andra, som ingredienser på resan eller utflykten.
Är du intresserad så hör av dig för mer info! Gör en intresseanmälan så hamnar du på sändlistan med fortlöpande info.
Obs! Vi har ordnat resegaranti hos Kammarkollegiet.
Det betyder att du kan få ersättning om din resa blir inställd eller avbruten om vi skulle drabbas av insolvens.
Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti (Obs! Sökord Lars Berglund Text och Kommunikation)
Läs mer om resegaranti och ansök om ersättning hos Kammarkollegiet
1. Epoken Struensee – maktspel i 1700-talets Köpenhamn
Pendlingen mellan realism och idealism präglar mycket mänsklig strävan. Att hålla balansen är inte alltid lätt. Följ med på en promenad där vi återstiftar bekantskapen med epoken Struensee och de dramatiska händelserna vid det danska hovet åren runt 1770. Det är en grym historia om maktspel och om idealisten som inte lärde sig detta spel. (halvdag 9.00 - 13.00)
2. Välj dig själv - om Kierkegaards etiska budskap
Vi tar oss an den evigt stimulerande och tänkvärde filosofen - "existentialismens grundare" - och speglar oss själva och våra liv i hans tankar om människans uppgift och livets mening. Kierkegaard levde hela sitt liv i centrala Köpenhamn, som han ytterst sällan lämnade. Vi promenerar till platser där han bodde eller gillade att vistas, inklusive hans födelseplats och platsen för hans död. (halvdag 9.00 - 13.00)
3. Tragedi och triumf - H C Andersen i Köpenhamn
Vi vandrar i nationalikonens fotspår och pratar om välkända och mindre kända sidor hos honom. Vi läser och berättar sagor på lämpliga platser längs vägen och begrundar sånt som framgångens pris, "true grit" och den känsliga personlighetens öde i en grym värld. (halvdag 9.00 - 13.00)
4. Dansk guldålder (12/10)
Vi bekantar oss med några av de största under den epok som benämns dansk guldålder. Platserna där epokens människor levde och umgicks, finns många gånger kvar. Vi besöker några av dem under denna promenad. Fru Heiberg, Thorvaldsen, Grundtvig, Kierkegaard med flera figurerar på denna tur. (halvdag 9.00 - 13.00)
5. Ledarskapets grundbegrepp – på jakt efter en undflyende tysk
Helmut von Moltke tillbringade flera år av sin uppväxt i den danska huvudstaden. Senare utvecklades han till en av de mest inflytelserika ledarskaps- och organisationsmänniskorna i Europa. Moltke har formulerat principer för gott ledarskap och för det strategiska tänkandet som är väl värda att reflektera över idag. Vi besöker några av de platser vi förknippar med hans vistelse i staden. (halvdag 9.00 - 13.00)
6. Resor, sjöfart, idéutbyte - omkring Köpenhamns hamn - stadsvandring med Tyke och Lars
Tyke Tykesson är arkitekt och stadsplanerare samt författare till en lång rad böcker om Malmö och 1900-talets arkitektur. Lars Berglund är organisationskonsult och handledare samt innehavare av resebloggen Tertulia travels. (halvdag 9.00 - 13.00)
7. Omkring 1848 - frihet, nationalism och skandinavism
Under denna nydesignade promenad pratar vi om det dramatiska året 1848, då enväldet föll i Danmark efter 200 år, genom en helt oblodig revolution. Men, förändringen var inte utan kostnader... De nationalistiska drivkrafterna hos den nya regimen gjorde i ett slag konflikten kring de tyska hertigdömena i söder - Slesvig och Holsten - akut. Detta skulle komma att sluta mycket illa för det lilla danska kungariket. Frågorna köade upp: skulle Danmark nu bli en del av Tyskland eller Sverige? Vi pratar om demokrati, om frihetens betydelse, om gränser i Norden och i Europa, om samhörighet och avstånd - med mera! (halvdag 9.00 - 13.00)
Promenader i Malmö
1. Till en näktergal i Malmö - om Hjalmar Gullberg
Känner du till Hjalmar Gullbergs många platser i Malmö? Sådana han skrev om, eller platser där han vistades, föddes, växte upp...? Vi följer hans spår och läser under vandringen några av den svenska poesins allra finaste dikter.
2. Arbetets mening
Hur har arbetet påverkats av corona-krisen? Vilken betydelse har arbetet för dig, personligen? Varför har inte ökade rationaliseringar följts av någon reell arbetstidsförkortning? Hur ser vi egentligen på arbetet som meningsskapare i vår tid? Roland Paulsens arbetskritiska verk Arbetssamhället är en av våra utgångspunkter under promenaden i den (forna?) arbetarstaden Malmö. Några hållpunkter är givna, exempelvis Axel Ebbes staty Arbetets ära. Men vi passerar mycket annat som hjälper oss att tänka efter. (halvdag 9.00 - 13.00)
3. Om det värdefulla i livet
”Vi har blivit bra på att mäta och väga världen, men dåliga på att bedöma värdet av det vi mäter och väger.” Citatet (Svend Brinkmann) står som portal för ett samtal om värden och dygder kontra instrumentalisering och materialism - utifrån Svend Brinkmanns bok Ta ställning - för ett meningsfullt liv. Vi promenerar genom skolgårdar, parker, köpcentra och kyrkogårdar i centrala Malmö - allt för att påminnas om vad som har och vad som saknar egentligt värde. (halvdag 9.00 - 13.00)
4. En vandring genom Malmös 1900-tal (20/10)
Vi vandrar tvärs igenom stan, från hamnen i norr till Hyllie i söder. Under denna heldagspromenad (ca 12-13 km) gör vi nedslag i flera olika teman. Vi pratar om olika faser i stadens utveckling, modernismen, rivningsraseriet, arbetarrörelsen och folkhemmet, miljonprogrammen, "bilden av Malmö", utbildningspolitik, nationell identitet och mångkultur m m. Promenaden är idealisk för dig som vill lära känna "hela" Malmö. (heldag 9.00 - 16.00) (Pris: 800:- inkl lunch och kaffe)
5. En promenad på Universitetsholmen
En av Malmös mest dynamiska platser är dessutom historiskt en av de mest betydelsefulla. Vandringen bjuder på många perspektiv och inbjuder till samtal om Malmös snabba och brutala förändring. (halvdag 9.00 - 13.00)
6. Malmös kyrkogårdar (under planering)
7. En skolhistorisk vandring i Malmö (under planering)
Promenader i Lund
1. Esaias Tegnér och diagnosens betydelse
Vi har ett stort behov av att sätta etiketter på oss själva och varandra, särskilt om vi möter svårigheter och motgångar i livet. Esaias Tegnér led under större delen av sitt liv av melankoli. Kan han hjälpa oss att tänka över vår tids våg av psykisk ohälsa? Med den och många andra frågor i bagaget, promenerar vi genom Lund, till platser vi förknippar med Tegnér och hans tid.
Promenader i Landskrona
1. Selma Lagerlöf - lärarinna och författare
En promenad där vi pratar utifrån författarinnans vistelse i skånska Landskrona och hennes inträde på den nationella författarscenen. Vad betyder platser för oss? Vad händer med oss under våra mest "formbara" år? Vad betyder självförtroende och målmedvetenhet för våra drömmars och planers förverkligande?
Priser och anmälan
Pris: 500:- inkl moms (i priset ingår förmiddagsfika).
Anmälan sker genom inbetalning av avgiften på Swedbank 8214-9 903 539 913-9. Skicka också ett mail med dina kontaktuppgifter så att du kan få instruktion om mötesplats och övrig information. Det går också bra att swisha till företagskonto på: 123 349 1412
Begränsat antal platser! Obs! Om deltagarantalet är för lågt ställs aktiviteten in och avgiften återbetalas, detta senast en vecka före utsatt datum. Fri avbokning för deltagare fram till en vecka innan. Får deltagare förhinder efter det återbetalas inte avgiften. Däremot gäller den som betalning för framtida aktiviteter. Kläder efter väder - vi blir inte rädda för lite regn och blåst!
Obs! I samtliga fall med reservation för ändringar. Obs! Ingen av TTs promenader förutsätter några förkunskaper. Det enda som krävs är att du gillar att promenera och att samtala om seriösa ting!
Resor utomlands
1. Tre dagar i Berlin
Häng med till den europeiska huvudstad som genomgått mer dramatiska förändringar än någon annan, under sin snart 800-åriga historia. Vi bekantar oss med olika stadsdelar och med de omisskännliga spåren av stadens grymma historia, muren, slutstriden 1945 m m. Fyra övernattningar, tre promenader och tre gemensamma middagar ingår i detta besök.
2. Bildningsresa till Rom
Följ med till den eviga staden! Vad betyder historien för oss? Vilka symboliska värden representerar Rom med sina historiska minnen av fysisk och konceptuellt karaktär? Fyra övernattningar, tre promenader och tre gemensamma middagar ingår i detta besök.
3. HC Andersens Odense
Fyns största stad är HC Andersens födelsestad. Där finns mycket som minner om honom, inklusive ett flertal museer. Hur formar vår barndom vårt vuxenliv? Hur bibehåller jag min inre frihet i en miljö som ställer stora krav på mig? Frågorna kring HC Andersen är också våra. Tågresa t o r, en övernattning, inträde på HC Andersens hus, två stadsvandringar samt en lunch och middag ingår i denna utflykt.
4. Hamburg - norra Europas ekonomiska jätte
Följ med till norra Europas ekonomiska jätte, en svårt underskattad stad på våra breddgrader. Vi bekantar oss med gammalt och nytt i hamnområdena vid Elbe, samt besöker minnen från krigets mörka dagar. Tre övernattningar, två längre och en kortare promenad, samt tre gemensamma middagar ingår i detta besök. Obs! Resan sker med tåg t o r Köpenhamn.
5. Wien - kulturens högborg och en av det gamla Europas viktigaste metropoler (under planering)
Utmärkande för Tertulia travels arrangemang är samtalen och promenaderna. Som deltagare bjuds du in till samtal över givna teman tillsammans med övriga deltagare. Arrangemangen riktar sig till dig som vill ha fördjupning, kunskap och interaktion med andra, som ingredienser på resan eller utflykten.
Är du intresserad så hör av dig för mer info! Gör en intresseanmälan så hamnar du på sändlistan med fortlöpande info.
Obs! Vi har ordnat resegaranti hos Kammarkollegiet.
Det betyder att du kan få ersättning om din resa blir inställd eller avbruten om vi skulle drabbas av insolvens.
Kontrollera att vi har ordnat med resegaranti (Obs! Sökord Lars Berglund Text och Kommunikation)
Läs mer om resegaranti och ansök om ersättning hos Kammarkollegiet