Utflyktens höjdpunkt blir ändå Frederiksborgs slott i Hillerød, föga förvånande. Vi visste ungefär vad vi skulle möta, men blir ändå positivt överraskade. Över slottets imponerande dimensioner, över helhetsintrycket av slottets vackra placering i parken, över innanmätets fascinerande porträttsamling, och över de trivsamma restauranger och kaféer som är utspridda i området (vi tipsar om dem under Tips).
Frederiksborgs slott stammar från Christian IVs tid (1577-1648). Det gäller alltså det slott vi ser idag, det fanns ett äldre på platsen som den viljestarke kungen lät riva. Namnet härstammar från grundaren av detta äldre slott, Frederik II. Den holländska renässansstil som utmärker många av byggnadsverken från Christians tid (Rosenborgs slott och Börsen i Köpenhamn exempelvis) är omisskännlig. Det är tegel och sandsten i skön förening och det är torn och tinnar som på ett riktigt sagoslott. Anläggningen är störst i Norden, och därmed ett tydligt uttryck för det danska kungahuset kraft och självbild i början av 1600-talet.
Slottet eldhärjades svårt vid en brand 1859 och användes därefter aldrig mer av kungahuset. Istället klev den store mecenaten J.C. Jacobsen fram, slutförde renoveringen samt föreslog att slottet skulle omvandlas till ett nationalhistoriskt museum, vilket är fallet till dags dato.
Vi ska vara ytterst tacksamma gentemot de danska mecenaterna, särskilt dem med ölpengar, för allt gott de gjort för kulturen. Efter en rejäl promenad i parken och en snabbvisit i porträttsamlingen, skyndar vi oss att beställa en kall dansk öl för att odla denna tacksamhet.
Obs! Frederiksborgs slott ska inte sammanblandas med Fredensborgs slott, som ligger några kilometer åt nordost. Detta är ett 1700-talsslott som fortfarande används av kungahuset och därför inte kan beses interiört. Parken är dock öppen, läs här!