Den som intresserar sig för antikens Rom kan knappast gå förbi den kanske främste romerska ledargestalten av dem alla – kejsar Augustus. Spåren av hans verksamhet finns överallt i den eviga staden. Rena fysiska spår från hans tid har vi exempelvis…
"Att resa tål jag ej alls. Men när jag suttit tre månar på en fläck och ögat äcklas åt allt, så måste jag resa. Om man kunde hitta på rörliga landskap! Det är nog nostalgi bakom allt det där. 'Dort wo Du nicht bist, dort ist Dein Land!'
Det här liknar Dalarö alldeles olyckligt. Åskar och regnar sedan den 8:e maj." August Strindberg i brev till Albert Bonnier, Weggis, Schweiz, aug 1886 Stockholms mest kända hotell - Grand Hotel - ska under våren 2018 förnya sin fasad. Syftet är att ge byggnaden ett utseende som mer påminner om det ursprungliga, vilket vi kan läsa i Svenska Dagbladets den 30 december 2017.
Det ärevördiga hotellet (hur många svenska hotell förtjänar detta epitet?) ska alltså byta fasadfärg från dagens bruna till en mer ursprunglig gulockra. Dessutom ska en del av stuckaturen återkomma. Observanta personer som promenerat utmed Blasieholmskajen har en tid kunnat se ett prov på detta, på fasadens nedre högra hörn. Dessutom hyser ombyggnadsplanerna ett tillskott av kontorsytor i hotellkvarteret, icke att förvånas över i ett Stockholm city som bågnar och spricker av expansionskraft. Bakom renoveringen står Per Kallstenius och Tengboms arkitektbyrå. Grand Hotel skapades år 1874 av Jean-Francois Regis Cadier, som invandrat på 1850-talet. Förebilderna fanns på kontinenten, och var främst franska. Andra halvan av 1800-talet var en tid då många av världens mest kända högstatushotell kom till. Ett välkänt kuriosum som vittnar om Grand Hotels status genom åren är att Nobelfesten hölls här, från den första prisutdelningen 1901 till och med 1929, då skalan krävde att festligheterna flyttade till stadshuset. Pristagarna bor dock fortfarande alltid på hotellet, vilket dess hemsida stolt förklarar. De senaste åren har vi upprepade gånger kunnat notera hur myndigheterna i länder världen runt har tvingats införa olika typer av begränsningar av turismen. Vid exempelvis Cinque terre - som vi skrivit om här - har man bestämt att det inte går att släppa in hur många besökare som helst i området under en säsong. Vi har sett att en modern företeelse som selfie-pinnen, också drar på sig förbud - läs här.
De senaste dagarna har vi kunnat läsa om... Det är många växande storstäder världen över som brottas med att få ordning på trafiken. Vi har ju skrivit om detta flera gånger tidigare, exempelvis beträffande New Delhi - här. Några mer näraliggande exempel på kämpande städer är London, Paris och jo, Stockholm. Vår egen kungliga huvudstad vill många beskriva som...
|
Välkommen till Tertulia travels! Här läser du om resor, turism och spännande platser.
Häng med! Arkiv
September 2024
|