TERTULIA TRAVELS - KULTURHISTORISKA RESOR
  • Blogg
  • Platser
  • Konsten att resa
  • Om Tertulia
  • Promenader och resor
  • Tips för resan
  • Donera
  • Kartor
  • Litteratur

Det finns inga tråkiga platser

2/28/2016

 
​Maria Küchens minnesruna över den nyss bortgångne reseskildraren Tomas Löfström, är träffande. Det var Eslöv som var exemplet. Självfallet måste den nyfikne Tomas Löfström åka till Eslöv för att se om det är så tråkigt "som man säger". Det är det inte. Av samma skäl vill många av oss resa till de mest upphaussade platserna i världen för att se om de förtjänar upphaussningen. Brukar de göra det? Var och en får svara för sig, men att reseupplevelser - alla upplevelser för övrigt - i hög grad handlar om förväntningar torde vara klart. 

Uppfattningen att Eslöv inte kan vara så tråkigt som man säger, representerar en grundattityd i Löfströms utblick mot sin omgivning. Det är samma utgångspunkt som vi finner hos en Marcel Proust, också han en författare som noga studerat världen. Tittar vi noga, så finner vi att sakerna är annorlunda än vi först trodde. Det som vi finner annorlunda är aldrig tråkigt. Upptäckter kan inte vara tråkiga.  Det handlar om blicken, inte platsen.

Bland Löfströms utgivning finner vi debutromanen från 1971 - Liftare - som låg väl i tiden med sitt intresse för vagabonderi. En annan omtyckt bok var Vägen till Katmandu (1975), om en resa genom Turkiet, Iran, Afgahnistan och Indien. Det var Sydasiens länder och städer som oftast återkom i Löfströms skrivande. Men också hemorten Österlen, var en viktig plats som skildrades ofta. Sammanlagt blev det ett tjugotal böcker. 

Det är i essäsamlingen Transit (1984) som Löfström formulerar sitt credo som resenär. Allt är intressant, om man bara bemödar sig om att försöka upptäcka det. Det är i en av dessa essäer som Eslövstemat kommer upp. Löfström vill pröva myten om Sveriges tråkigaste stad. Det är den ambitiöse resenären som talar här, inte den blasserade turistkonsument som reser och reser men ingenting ser, ingenting förstår. 

En av hans sista böcker blev - just det - Den siste resenären (2012). Det är en biografi över Torgny Sommelius, den tilltänkte arvtagaren till chefskapet på Helsingborgs dagblad, en resenär och reseskildrare som dog ung - och som förtjänar en återupptäckt. 

Sagt om resor 6

2/27/2016

 
"En tourist är en person som upptäcker, kartlägger och förmedlar upplevelser som är honom nya. Inte en som reser för att återupprepa för tolvhundranittionde gången vad hela världen vet och sett. "

​Aftonbladet, september 1838

Den gående känner friheten

2/26/2016

 
Bild
​Orden i rubriken kommer från den norske författaren Tomas Espedal, som tidigare nämnts i denna blogg. Espedal har i flera år förgyllt vår tillvaro med en rad utmärkta och egensinniga böcker. I boken med den förföriska titeln Gå - eller konsten att leva ett vilt och poetiskt liv,  utnämner han sig till vandringsman. Han tar oss med på ett otal vandringar, på jakt efter Martin Heidegger i Scharzwald eller den lykiska vägen i Turkiet för att nämna ett par av dem, och han lotsar oss också fram till litteraturens och filosofins många vandrare. 

Han börjar med Rousseau... 

Read More

​Liv o Horace i Europa

2/24/2016

 
Bild
Så var då den efterlängtade TV-serien igång. Liv Strömquist och Horace Engdahl har påbörjat sin resa ut i Europa.  Det hela är rätt trevligt, för att först formulera en syntes. Det är ju två bra personer med en seriös intention vi får följa. Samtalen verkar lite trevande, en avspegling förstås av en helt ny relation. Liv och Horace har enligt uppgift inte träffats före resans start. Vi får väl se om de blir lite mer bekväma med varandra längre fram.

Europa börjar enligt programmet i Köpenhamn, vilket är lätt att hålla med om. Förtvivlan i Köpenhamn heter avsnittet. I centrum står Kierkegaard och Benedictsson, två människoöden som sannerligen vittnar en del om förtvivlan.  Någon enhetlig tematik blir det knappast fråga om i samtals- och textflödet, snarare spridda reflektioner kring de båda författarnas liv och ett knippe idéer hämtade framför allt från Kierkegaard. Flera av dem nog så intressanta förstås.

Roligast i detta avsnitt är att paret går lite vilse på kyrkogårdarna, letande efter författarnas gravar. Särskilt gäller det när det blir dags för Livs favorit – Benedictsson. Det är nästan mörkt och en viss desperation uppstår i sökandet. Det hade varit symboliskt ödesdigert, yttrar Horace, att hitta den manliga författarens grav, men inte den kvinnligas! Men slutet gott allting gott, Liv hittar till sist Benedictssons grav. Kul att klippningen bjöd oss på denna halvfadäs. 
 
Reaktionerna i diverse medier tycks förhållandevis positiva. Det förekommer enstaka klagomål om att Liv mest är ett bihang och att Horace ägnar sig åt "mansplaining"* (är detta inte rekord i kategorin fula neologismer?).
 
Eftersom vi på TT inte vill vara sämre än någon annan så vill vi också klaga lite. Programmet är för kort (30 min) för att hinna med allt som står på agendan. Ett entimmesprogram hade varit mycket rimligare. Den historiska kontexten (1800-talets Köpenhamn?) utelämnas helt, liksom också den geografiska. Staden lyser med sin frånvaro, kan man kanske säga. Man kan tro att Horace och Liv vandrar runt på en och samma kyrkogård hela tiden, men så är det ju inte. Kierkegaard ligger med hela sin släkt på Assistens kirkegård i norra Köpenhamn, medan Benedictsson (Ernst Ahlgren) ligger på Vestre kirkegård i stadens västra delar, en bra bit därifrån.

Ovanstående förtar inte vår positiva reception. Vi kommer att sitta i soffan ikväll igen när SVT sänder andra avsnittet.
​
* "mansplaining" är såvitt vi förstår en sammansmältning av man + explain och är format efter titeln på den uppmärksammade boken Män förklarar saker för mig av Rebecca Solnit, vilket undertecknad i egenskap av man nu har förklarat för den som är intresserad. 

Sagt om resor 5

2/21/2016

 
​"Travel is glamorous only in retrospect." 

​Paul Theroux

Cinque Terre begränsar turismen

2/20/2016

 
I The Telegraph och flera andra tidningar har vi de senaste dagarna kunnat läsa att det populära Cinque terre i nordvästra Italien, från och med i sommar kommer att börja begränsa antalet turister som får komma in i området. De senaste åren har de fem pitoreska byarna och de smala vandringslederna som förbinder dem, besökts av ca 2,5 miljoner turister per år. Målet är nu att få ner antalet till ca 1,5 miljon.

"Det är en fråga om överlevnad för oss", säger en lokal representant för turistnäringen. Den senaste boomen hänger ihop med den växande kryssningsturismen, då fartyg lägger till i näraliggande La Specia varpå passagerare bussas till Cinque terre för några timmars vandring. 

Problemen känns igen från Venedig, där motsvarande åtgärder sen länge diskuteras. 

Hotellet i vattentornet - Mövenpick i Hamburg

2/19/2016

 
Bild
Bild
Tekniken går framåt. Det är anledningen till att europeiska städer inte har någon användning för sina charmiga vattentorn längre. Men det gör å andra sidan att vanliga dödliga på en del håll kan få stifta bekantskap med dem! Det gäller bland annat för ett storstilat vattentorn i Hamburg, som har gjorts om till hotell. Ett gigantiskt vattentorn från början av 1900-talet har byggts om till ett hotell av schweiziska Mövenpick med 226 rum fördelade på 17 våningar - ett storslaget exempel på kreativ återanvändning av en sedan länge nedlagd verksamhet.

Read More

Calcutta - en stad med tid för litteratur

2/17/2016

 
Förutom att locka ut oss i Europa på bildningsresa tillsammans med Horace Engdahl och LIv Strömquist så jobbar senaste numret av Vi läser (nr 1 2016) hårt på att sälja in städer som Berlin och Calcutta. Dessutom serveras vi ett reportage från Sapmi. Det är verkligen ett gäng resande skribenter och kulturpersonligheter man samlat ihop i detta nummer av den utmärkta tidningen! I Berlin bor den intressanta författarinnan Jenny Erpenbeck, född och uppvuxen i Östberlin, i samma kvarter som hon fortfarande bebor i Prenzlauer berg - som Lina Kalmteg har mött. 

I Calcutta får vi med Jenny Gustafsson som ciceron stifta bekantskap med det charmiga Indian Coffee House, där stadens alla kulturpersonligheter  har passerat revy. Nobelpristagaren Rabindranath Tagore blickar ner på besökaren från väggen. Samtalen på kaféet är lätt nostalgiska - staden är sliten och fornstora dagar som engelsmännens huvudstad i Inden, känns avlägsna. Kaféet är beläget mitt i Calcuttas kulturkvarter - College street - där bokhandlarna ligger vägg i vägg.

Förutom lockelsen att resa dit, bjuder Gustafssons artikel på en fin genomgång av skönlitterära verk som skildrar denna Indiens tredje största stad. Journalisten och författaren Jenny Gustafsson har förresten en oerhört välfylld och läsvärd blogg - Into the world - där det går att läsa mer om Calcutta - och en rad andra intressanta platser som hon besökt. 

Sagt om resor 4

2/14/2016

 
​"I have found out that there ain’t no surer way to find out whether you like people or hate them than to travel with them." 

​Mark Twain

Slow travel Berlin - en sajt om Europas trevligaste stad

2/13/2016

 
Den som likt oss på Tertulia travels gillar Berlin, bör inte missa att ta del av materialet på sajten Slow travel Berlin. Förutom allsköns initierad info om vad som händer i den tyska huvudstaden, finns här också ett utbud av promenader och workshops som man kan delta i när man är på besök. Begreppet "slow" står här för reducerat tempo, småskalighet och ett intresse för de udda platserna och "sevärdheterna". Alltså helt i linje med våra värden här på TT. 

Sajten drivs av ett grupp inflyttade, som alla fallit för Berlin, vilket lätt händer. Mest framträdande är sajtens grundare, engelsmannen Paul Sullivan. För närvarande håller han på med ett projekt som startade 1 januari 2015 och går ut på att genom en serie promenader täcka in samtliga gator i Berlin - vilket innebär 9950 stycken med en sammanlagd längd av 5400 km. 

Titta exempelvis på den nya guiden 100 favourite places, en annorlunda reseguide till Berlin. Kolla också upp deras organiserade promenader, vilka beskrivs som "informella men välinformerade" med betoning på historia, litteratur, arkitektur och andra kulturella fenomen. Teamets intressen verkar vara starkast beträffande stadsdelarna Prenzlauer Berg, Mitte och Kreutzberg. 
<<Previous
    Välkommen till Tertulia travels! Här läser du om resor, turism och spännande platser.
    ​Häng med! 
    Aktuella promenader och resor
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

    Arkiv

    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

Vill du ha tips på bra hotell eller restauranger - klicka här!
Intresserad av kartor - klicka här!
Läs om Tertulia travels kommande arrangemang här!

​Epost: info@tertuliatravels.com   Telefon: 070-791 48 08   ​
  • Blogg
  • Platser
  • Konsten att resa
  • Om Tertulia
  • Promenader och resor
  • Tips för resan
  • Donera
  • Kartor
  • Litteratur