TERTULIA TRAVELS - KULTURHISTORISKA RESOR
  • Blogg
  • Platser
  • Konsten att resa
  • Om Tertulia
  • Promenader och resor
  • Tips för resan
  • Donera
  • Kartor
  • Litteratur

Världens mest besökta turistattraktioner

1/31/2016

 
Bild
Enligt Travel + Leisure är världens mest besökta turistattraktion stora basaren i Istanbul. Platsen toppar också Europa-sektionen av listan och vi tycker absolut att basaren är värd ett besök, men grips av misstanken att några av de många miljoner besökarna inte är turister utan bara vanliga ortsbor som är ute efter att handla. Nå, varför vara njugg?

Det är ändå ett gott stycke till listans tvåa - återigen Europa-listan - som är Notre Dame i Paris. Drygt 13 miljoner besökare lyckas man dra till sig. De kristna kyrkorna står över huvud taget högt i kurs bland turisterna, för på plats nummer fyra har vi Sacre Coeur också i Paris, och sedan radar fler kristna platser upp sig: domen i Köln, vallfärdsorten Lourdes och kyrkan Santa Maria della grazie i Rom, där man kan beskåda Padre Pios jordiska kvarlevor. Fast nu är vi nere på blygsamma sex miljoner besökare. 

Disneyland-parkerna visar sig vara en huvudkonkurrent till kyrkorna, eftersom det  finns fyra stycken på topp 20-listan (världslistan), varav en alltså är den i Paris. Frågor om hur man räknat och hur man över huvud taget definierar begreppet turistattraktion lämnar vi därhän här med en hänvisning till artikeln hos Travel + Leisure.

Från en helt annan lista kan vi hämta noteringen att domkyrkan i Lund är det enskilda svenska byggnadsverk som drar till sig flest besökare på ett år, ca 700 000. Siffran är hämtad från Tillväxtverket. 

Herrkläder i Florens

1/30/2016

 
​Den del av befolkningen som intresserar sig för manlig stil, känner säkert till mässan Pitti Uomo som hålls i Florens två gånger om året. Stora mängder manliga stilikoner vallfärdar då till staden. En av de drivande figurerna bakom mässan är Simone Righi, vars butik Frasi på modegatan Via della Vigna Nuovo sedan 30 år levererat högkvalitativa kläder till inhemska och utländska herrar. 

Senaste numret av Plaza Uomo har ett längre reportage om mannen ifråga.  Righi berättar där att han som barn spelade boll på torget vid Santa Croce och rodde i floden Arno nedanför Uffizierna. Och det är klart, har man vuxit upp med en sådan arkitektonisk och konstnärlig skönhet omkring sig så är det förmodligen lätt att utvecklas till estet. 

Old Delhi - en stad  i staden

1/29/2016

 
Bild
Det är fruktansvärt mycket folk överallt. Och djur, förstås, både levande och döda. Det är också väldigt slitet och med europeisk standard väldigt smutsigt. Vardagslivet pågår intensivt och tätt inpå besökaren i Old Delhi. Affärerna, skolorna, moskéerna, restaurangerna, allt befinner sig på ett väldigt begränsat fysiskt avstånd från vartannat vilket förbluffar och kanske till och med chockerar en nordeuropé.

Läs mer

Dyraste och billigaste länderna på semestern

1/29/2016

 
​Forex Bank undersöker regelbundet vilka länder som är dyrast respektive billigast att resa till. Det är 75 populära turistländer som undersöks. Banken upprättar ett index där ett antal produkter och tjänster som är aktuella för normalturisten vägs samman, exempelvis en hotellnatt, en taxiresa, en kopp kaffe, ett restaurangbesök m m. 

Billigaste länderna visar sig ligga i Öst- och Sydeuropa: Makedonien leder billighetsligan, följt av Polen, Rumänien, Bulgarien och Serbien. I Makedonien betalar man totalt sett ca 40 procent av samma nota i Sverige. Dessa europeiska länder är alltså billigare än exempelvis Indien och Vietnam. Lite dyrare, men ändå fortfarande billigt är Thailand, som dock är dyrare än Turkiet.

I andra änden av listan finner vi länder som Schweiz och Monaco, men också Storbritannien och USA är ganska dyra länder att besöka under år 2016.

Hela listan finner du här!

Prylar för resan

1/24/2016

 
​Reseindustrin upphör inte att förvåna i sin uppfinningsrikedom. Förutom att vi ständigt matas med budskapet att det fortfarande finns "genuina och oupptäckta" resmål så får vi också regelbundet veta med vilka prylar vi ska utrusta oss, för att göra resan mer tillfredsställande.

De senaste decenniernas största innovation på området måste rimligen vara övergången från bärväskor till rullväskor. En annan, lite nyare, skulle kunna vara det bärbara extrabatteriet för mobiler och paddor. Vår tid som lider av kronisk tidsnöd, kanske kommer att uppskatta en ny och rolig produkt från Suit supply. Företaget har tagit fram en väska som samtidigt är en sparkcykel. För den som har bråttom till gaten, är tanken om man ska tro promotionfilmen. En "raceväska"! 

Världen enligt Tomas Espedal

1/23/2016

 
Bild
Många har vandrat i Dublin med James Joyce som "ciceron". Och det finns en hel rad andra författare som genom sina verk gett en särskild lyster åt platser av olika slag, världen runt. Att vandra i Stockholm tillsammans med August Strindberg eller Hjalmar Söderberg, är exempelvis något alldeles eget.

Den utmärkte författaren Tomas Espedal från Norge, har också lyft fram en ort på sitt sätt. I Bergensare (Lindelöf, 2014) skildrar han sitt liv och människor han mött i denna stad. Men det är inte som hos Joyce där vi får ett rätt inträngande personporträtt i var och en av novellerna i Dubliners. 

Espedal är själv huvudperson hela tiden. Det är som flanör i sitt eget liv, från barndom till nutid, som Espedal visar oss Bergen, men tar oss också till städer som Madrid, Berlin och New York.

Vi trivs tillsammans med Tomas Espedal och följer gärna med var han än tar oss. Vi smyger gärna med när han besöker Prado-museet utifrån en sträng instruktion som han fått av Dag Solstad. Vi sitter gärna med på tavernan i Napflion där Maria Helena serverar frukosten. Och vi hänger gärna i baren på Cafe Opera i Bergen, tillsammans med Karl Ove, Herman och Preben. Espedal är helt enkelt en underbar författare som öppnar dörrar till många olika världar. Och vi reser gärna till Bergen, även om det regnar mest hela tiden. 



Vor Frelsers kirke i Köpenhamn

1/22/2016

 
Bild

Vilken roll spelar kyrkorna i våra dagars stadsrum? Kyrkor är på ett sätt givna referenspunkter för oss, topografiskt, kulturhistoriskt, arkitektoniskt. Kyrkorna är obligatoriska i varje turistguide och varenda svettig turist ska in i varenda kyrka! Varför, kan man i en del fall undra. En undran som både kan gälla en föga intressant kyrka, men också en föga intresserad turist...


Läs mer

Wroclaw - EUs kulturhuvudstad 2016

1/20/2016

 
Bild
Bild
Bild
​"Var kommer du ifrån?" Denna grundläggande fråga för mänskliga möten och mänsklig samlevnad, var förbjuden i Wroclaw under kalla kriget. Att ställa den kunde leda till att man deporterades till Sibirien.

Frågan fungerar som motto och inspiration för invigningen av kulturhuvudstadsåret 2016, som gick av stapeln den gångna helgen. En orsak till att människors härkomst var känsligt stoff, var att staden tidigare hette Breslau och var tysk, men efter 1945 skulle den bli polsk. Den tyska befolkningen fördrevs och in flyttade polacker som i sin tur tvingats lämna de områden i öster som Sovjetunionen ockuperade. 

Wroclaw är Polens fjärde stad med en befolkning på över 600 000. 70% av staden förstördes under kriget. Breslau var den sista tyska stad som kapitulerade i maj 1945. Efter kriget skulle historien suddas ut. Idag ska all historia bejakas. Ingenting får glömmas bort. Fyra historiska spöken paraderade genom staden under invigningshelgen och möttes i centrala Wroclaw. 120 000 människor deltog i invigningen. 

Motiveringen bakom stadens upphöjelse till kulturhuvudstad handlar om Wroclaws starka interkulturella och interreligiösa engagemang och ett avancerat program för urban förnyelse. Temat under året är "Ytor av skönhet". Mycket kommer alltså att handla om stadens förvandling genom decennierna.  

Programmet, som du kan ta del av 
här ser lovande ut. EUs kulturhuvudstadsprogram firar 30 år i år. Kolla här. Lyssna också på detta inslag på kulturnyheterna.

Vi hoppas att staden får många nyfikna besökare under 2016! 




Sagt om resor 3

1/17/2016

 
​“I travel not to go anywhere, but to go. I travel for travel's sake. The great affair is to move.” 
​
Robert Louis Stevenson

Full redan på flyget?

1/16/2016

 
Den brittiske parlamentsledamoten och ministern med ansvar för flygtrafik och flygindustri, Robert Goodwill, efterlyser en debatt om berusade människor på flyget. Han påstod nyligen att flera resebolag signalerat om att det är hög tid att göra nåt åt det faktum att vissa personer inte kan vänta med festandet tills de når sina respektive destinationer, utan nödvändigtvis måste bli berusade redan på resan. 

Vi på Tertulia travels drar på smilbanden och tycker att dysterkvisten Goodwill rimligen gör en höna av en fjäder. Samtidigt får vi erkänna vår relativa okunskap rörande britter på resande fot. Vi håller med Julie Bindel på The Guardian som här läxar upp Goodwill  på ett ytterst underhållande sätt. 
<<Föregående
    Välkommen till Tertulia travels! Här läser du om resor, turism och spännande platser.
    ​Häng med! 
    Aktuella promenader och resor
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

    Arkiv

    Maj 2022
    April 2022
    Mars 2022
    Februari 2022
    Januari 2022
    December 2021
    November 2021
    Oktober 2021
    September 2021
    Augusti 2021
    Juli 2021
    Juni 2021
    Maj 2021
    April 2021
    Mars 2021
    Februari 2021
    Januari 2021
    December 2020
    November 2020
    Oktober 2020
    September 2020
    Augusti 2020
    Juli 2020
    Juni 2020
    Maj 2020
    April 2020
    Mars 2020
    Februari 2020
    Januari 2020
    December 2019
    November 2019
    Oktober 2019
    September 2019
    Augusti 2019
    Juli 2019
    Juni 2019
    Maj 2019
    April 2019
    Mars 2019
    Februari 2019
    Januari 2019
    December 2018
    November 2018
    Oktober 2018
    September 2018
    Augusti 2018
    Juli 2018
    Juni 2018
    Maj 2018
    April 2018
    Mars 2018
    Februari 2018
    Januari 2018
    December 2017
    November 2017
    Oktober 2017
    September 2017
    Augusti 2017
    Juli 2017
    Juni 2017
    Maj 2017
    April 2017
    Mars 2017
    Februari 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    Oktober 2016
    September 2016
    Augusti 2016
    Juli 2016
    Juni 2016
    Maj 2016
    April 2016
    Mars 2016
    Februari 2016
    Januari 2016
    December 2015
    November 2015

Promenader och resorVill du ha tips på bra hotell eller restauranger - klicka här!
Intresserad av kartor - klicka här!
Läs om Tertulia travels kommande arrangemang här!

​Epost: info@tertuliatravels.com   Telefon: 070-791 48 08   ​
  • Blogg
  • Platser
  • Konsten att resa
  • Om Tertulia
  • Promenader och resor
  • Tips för resan
  • Donera
  • Kartor
  • Litteratur