TERTULIA TRAVELS - KULTURHISTORISKA RESOR
  • Blogg
  • Platser
  • Konsten att resa
  • Om Tertulia
  • Promenader och resor
  • Tips för resan
  • Donera
  • Kartor
  • Litteratur

En promenad i Köpenhamn?

2/26/2018

 
Varför inte följa med på en av TTs inspirerande promenader i Köpenhamn? Under våren gör vi fyra olika nedslag i den danska kulturhistorien:

- Kierkegaard och stadier på livets väg
- Epoken Struensee - maktspel i 1700-talets Köpenhamn
- Ledarskapets grundbegrepp - på jakt efter en undflyende tysk
- Gestalter från den danska guldåldern

Mer info om vårens promenader finner du här! Anmäl dig snarast, gruppstorleken är begränsad, först till kvarn!

Vårt flitiga flygande - överkonsumtion av resor?

2/20/2018

 
Debatten om flygresorna och miljön fortsätter med oförminskad kraft. Vissa debattörer har med högstämt patos retat upp meningsmotståndare som värjer sig mot vad de påstår vara moralism. Och det klart: det finns moraliska aspekter här som vi inte så lätt tar oss förbi. Alla vi som älskar att resa och som samtidigt oroar oss för miljö och klimat har problem.

På en gång uppseendeväckande och rörande blir det i senaste numret av resemagasinet Vagabond (Nr 2, 2018), där både "ledaren", skriven av chefredaktören Fredrik Brändström och veteranredaktören Per J Anderssons krönika tar upp ämnet. Brändström är tydlig: "Skippa slentrianresandet" lyder rubriken. Han föreslår (skämt eller allvar?) spray tan istället för solsemester och nätshopping istället för shoppingresor. Och för jobbmöten har vi Skype. Nu skulle man kunna raljera rätt rejält över intelligensen i dessa "idéer", men ämnet är allvarligt, så det låter vi bli...

Han blir förnuftigare när han uppmanar oss till självrannsakan. Vi bör på allvar fråga oss varför, hur och hur ofta vi reser, och om alla resor verkligen betyder något. Satsa på kvalitet istället för kvantitet, är hans enkla uppmaning.

Per J Andersson fortsätter att plädera för tågresandet i sin krönika, vilket vi gärna också gör här på TT. Gott så. Han försvarar också engagerat den resande människan, och ställer upp moraliskt hedervärda, legitima motiv till vår ständiga längtan ut i världen. Men, det där med flyget då...?  Ja, han är svarslös, skriver han. Det myckna flygandet går inte att försvara,

Det är lätt att bli berörd av resejournalisternas dilemma: medarbetarna på en tidning som på många sätt är en plattform för den ekonomiskt muskulösa reseindustrin måste börja ifrågasätta sig själva, sitt eget beteende och - rimligen - tidningens själva kärnbudskap. Inte lätt. I resten av tidningen går man emellertid på som vanligt med artiklar och reportage som stimulerar vår reslust med stor effektivitet. 

Kanske bäst att tillägga detta: Vagabond en är fin tidning, oavsett moraliska dilemman...

People and places # 25

2/14/2018

 
Bild
Hoi An, Vietnam

Sagt om resor 45

2/9/2018

 
  "Och gatutrafiken?
   Är den vänsterriktad eller högerriktad?
   Ingendera. Ty det finns ingenting som i europeisk mening kan kallas trafik. Det finns i stället vad som är den raka motsatsen till trafik: en motsvarighet till vad man i Europa kalla marknadsträngsel, d.v.s. permanent folkstockning på gatorna. 
   Att komma fram på dessa gator om man har bråttom, är därför en förtvivlad sak.
  Dessutom! Höns trippar överallt omkring, interfolierade med ankor. Biltrafiken måste gång på gång stannas av trafikpoliser (dy dylik finnes), emedan fårhjordar på stundom kanske ett par tre tusen djur, ledda och styrda av ullskinsklädda herdar med gammaltestamentlig stav och av skällande vakthundar, kommer vandrande genom staden på väg antingen till öppna under cypresserna gräsbevuxna före detta kyrkogårdar mitt bland husen eller ut till de grågröna kullarna kring staden." 

Ludvig Nordström, om Konstantinopel, ur Snapshots från en resa till Turkiet, 1928, hämtat ur Tourister - klassiska författare på resa, Bodner Granberg/Enge Swartz, red (2006).

Bland soldater och monument i Edinburgh

2/6/2018

 
Bild
I Storbritannien vårdar man de militära traditionerna. Det kan vara en smula uppseendeväckande för en fredsskadad svensk, men får kanske betraktas som naturligt i ett land som räknar sig till de betydande militärmakterna. Att odla stoltheten över militära bedrifter blir då ett medel att försäkra sig om att framtidens soldater låter sig rekryteras. Den närmast antimilitära stämning som råder i vårt eget land är möjligen en bidragande orsak till försvarsmaktens rekryteringsproblem.

​I Storbritannien har dock militären hög status. I den skotska huvudstaden Edinburgh påminns man om detta nästan överallt. Så bygger exempelvis hela den starka traditionen kring ”Edinburgh tattoo” på militära seder och bruk. Edinburgh tattoo är strängt taget ingenting annat än en serie militärparader med musik, vilket lockat stora skaror besökare sen starten 1950.

Runt om i staden hyllas gamla och nya soldater, i form av ryttarstatyer, informerande skyltar med mera. Stadens mest kända byggnad – Edinburgh Castle – är en gammal borg och militärförläggning, så där är förstås koncentrationen av militära minnen extra stor. Längst bort, i den östra delen av fästningen disponerar fortfarande armén ett antal byggnader. Bland annat finns här ett allmänt skotskt krigsmuseum, men också ett litet regementsmuseum tillägnat ett av den brittiska arméns allra stoltaste förband.

Det handlar om The Royal Scots Dragoon Guards. Det är Skottlands enda existerande kavalleriregemente, med anor från senare delen av 1600-talet. Idag är detta ett modernt, högmekaniserat stridsvagnsförband, resultatet av en sammanslagning av flera enheter år 1971. En av dem är The Scots Greys, ett kavalleriförband som naturligtvis fick sitt namn genom bruket av gråa hästar. På det lilla museet kan vi följa förbandets utveckling genom århundradena och alla deras bedrifter är nogsamt dokumenterade.

Dessa hyllade ryttare hade sin ”finest hour” vid ett avgörande ögonblick av slaget vid Waterloo i juni 1815. Det var de som stoppade den första stora framstöten som fransmännen gjorde under slaget. Den framstöt som skulle slå hål på Wellingtons center och därmed krossa den anglo-allierade armén. I ett osäkert ögonblick då fransmännen tillfälligt hejdats av den brittiska muskötelden fick skottarna sin order. Anfallet var snabbt och beslutsamt. Det skotska förbandet bestod av 400 ryttare men de red ner mot tunga infanterikolonner bestående av säkert 4 000 fransmän. Ryttarna högg sig genom de franska leden och slaktade mängder av fiender.

Inne på regementsmuseet kan vi beskåda krigsbyten och andra artefakter med koppling till historien. Den mest framskjutna platsen får en monter innehållande en fransk fana som erövrades under anfallet vid Waterloo, från det 45e franska linjeregementet. Ögonblicket är förevigat genom en ögonvittnesskildring av den soldat som med egna händer vred regementsfanan ur de franska infanteristernas händer – sergeant Charles Ewart:

One made a thrust at my groin – I parried it off and…cut him through the head. One of their lancers threw his lance at me but missed.. by my throwing it off with my sword. I cut him through the chin upwards, which cut went through his teeth. Next, I was attacked by a foot soldier, who, after firing at me charged me with his bayonet, but…I parried it and cut him down through the head.

Efter det framgångsrika anfallet utsattes skottarna emellertid för flera motanfall, vilka drev dem tillbaka. Hälften av dem dog eller sårades, men de hade stoppat det stora franska anfallet. Det skulle komma att avgöra bataljen vid Waterloo. Sergeant Ewart blev genom sin bedrift befordrad till ”ensign” och kallas därför Ensign Ewart.

När vi mätta på intryck släntrar ner från slottet, längs med The Royal mile, stöter vi på en pub. Och tänka sig, den har fått ett välbekant namn: Ensign Ewart! Vid foten av kullen varifrån det majestätiska Edinburgh Castle blickar ut över staden, finns ytterligare minnesmonument. Ett är från 1906 och visar en av The Scots Greys till häst, iklädd den klassiska björnskinnsmössan. På monumentets sockel återfinns naturligtvis Ensign Ewart i en inskription.

Det är uppenbart att britterna inte tänker glömma bort ”sitt ärorika förflutna”. Och varför skulle de det? Det är trots allt ganska sällsynt för ett land och en nation att försöka förstå sig själv, utan kunskap om sin egen historia.

För mer om britter och krig får du gärna läsa här - Waterloo - ett europeiskt ödesdrama - eller här - På slagfälten i Normandie.

Bild
Bild

"Dom är för många" - om de tröttsamma turisterna

2/2/2018

 
Visst kan man bli trött på dem…turisterna! Alla de (inte jag) som envisas med att fylla ut gator och torg med sin närvaro, så att min upplevelse av den attraktiva platsen störs.  

Under ett antal år nu har vi kunnat ta del av upprörda rapporter från människor som reser, men inte vill benämnas turister själva. Det hade varit skönt att slippa dem – turisterna...

Read More
    Välkommen till Tertulia travels! Här läser du om resor, turism och spännande platser.
    ​Häng med! 
    Aktuella promenader och resor
    Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

    Arkiv

    February 2023
    January 2023
    December 2022
    November 2022
    October 2022
    September 2022
    August 2022
    July 2022
    June 2022
    May 2022
    April 2022
    March 2022
    February 2022
    January 2022
    December 2021
    November 2021
    October 2021
    September 2021
    August 2021
    July 2021
    June 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    February 2021
    January 2021
    December 2020
    November 2020
    October 2020
    September 2020
    August 2020
    July 2020
    June 2020
    May 2020
    April 2020
    March 2020
    February 2020
    January 2020
    December 2019
    November 2019
    October 2019
    September 2019
    August 2019
    July 2019
    June 2019
    May 2019
    April 2019
    March 2019
    February 2019
    January 2019
    December 2018
    November 2018
    October 2018
    September 2018
    August 2018
    July 2018
    June 2018
    May 2018
    April 2018
    March 2018
    February 2018
    January 2018
    December 2017
    November 2017
    October 2017
    September 2017
    August 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016
    February 2016
    January 2016
    December 2015
    November 2015

Vill du ha tips på bra hotell eller restauranger - klicka här!
Intresserad av kartor - klicka här!
Läs om Tertulia travels kommande arrangemang här!

​Epost: info@tertuliatravels.com   Telefon: 070-791 48 08   ​
  • Blogg
  • Platser
  • Konsten att resa
  • Om Tertulia
  • Promenader och resor
  • Tips för resan
  • Donera
  • Kartor
  • Litteratur