Det hela började med en debattävling i Oxford. Tharoor var kritikern av den engelska kolonialismen, andra försvarade den, eller försökte se den i ett mer positivt ljus. Tharoor vann debatten och upptäckte i dess kölvatten att många människor - inte minst unga britter - inte hade en aning om vad som egentligen hände i Indien under engelsmännen, den tvåhundraåriga period som inleddes 1757 genom slaget vid Plassey och slutade med Indiens självständighet 1947.
Vi förhör oss hos den unge engelsmannen på vårt pensionat, en högutbildad och intelligent man. Han berättar att kolonialväldet inte ingår i den ordinarie undervisningen i historia i engelsk skola. För att närma sig den behöver man läsa specialkurser. Dagens engelsmän, och de flesta andra, är därmed ganska enkla offer för de suggestioner och romantiska, okritiska bilder av kolonialtiden som målas upp i populära TV-serier som Indian summers, eller klassiska romaner som En färd till Indien (Forrester) eller Kim (Kipling).
Tharoor går systematiskt igenom alla argument som apologeter har anfört genom tiderna. Han bryter ner de flesta. De tyngsta momenten i hans kritiska granskning handlar om ekonomisk utplundring, nedmontering av fungerande industrier och handelsvägar (huvudexemplen är tygindustri, skeppsbyggnad och stålindustri), rasistiska attityder, en politik av att söndra och härska, samt skapandet av en byråkrati utan egentlig och fungerande kontakt med de folk den är ämnad att styra.
Mussoorie återkommer flera gånger som ett exempel vid beskrivningen av den perversa situation som rådde under stora delar denna epok. Ett exempel är den apartheid-liknande uppdelningen i ”svarta” och ”vita” delar av staden. Således finns i många indiska städer områden som benämns "civil lines", som var enklaver för de civila tjänstemännen, och "cantonements", som var motsvarande område för militären, det sistnämnda ett system som den indiska armén tog över och alltså finns kvar.
Tharoor uppehåller sig en del vid den så kallade ”fiskeflottan”, som är benämningen för de ensamstående kvinnor som kom till Indien för att söka sig ett gott parti, bland de många ensamma män som befolkade den indiska administrationen. Dessa kvinnor var i sin utsatthet och sin beroendeställning, många gånger särskilt hätska i sina fördomar och sin rasism beträffande indierna. Mussoorie - The Queen of hill stations - och andra motsvarande platser, utgjorde intressanta ”jaktmarker” för dessa kvinnor.
Andra upprörande moment som Tharoor tar upp rör engelsmännens medvetna exploateringar av de etniska och religiösa skillnader som fanns i den indiska befolkningen. En splittring av motståndaren gjorde honom förstås svagare och lättare att dominera. Engelsmännen införde representationskvoter för de politiska församlingar som skapades för att möta krav på medbestämmande och inflytande. De uppmuntrade minoriteter att ta för sig, med syftet att försvaga den framväxande hindunationalismen och Kongresspartiet, deras farligaste kritiker. Den viktigaste minoriteten var muslimerna, som systematiskt gynnades av britterna de sista decennierna innan självständigheten. De spänningar som på sätt och vis odlades fram fick sin förfärande förlösning i det blodbad som bröt ut i samband med befrielsen 1947. Britternas "söndra och härska-strategi", var så framgångsrik att det till sist blev omöjlighet att hålla ihop landet.
Det är en grym berättelse Tharoor återger, utan tvekan. Han är dock inte ute efter någon kompensation, och försöker inte heller skylla Indiens nutida problem på någon annan. Han skulle dock önska någon form av brittiskt erkännande, ett försök till försoning. Han nämner labourledaren Jeremy Corbyns förslag att göra kolonialismen till obligatoriskt inslag i engelsk skolundervisning, som exempel på en sådan åtgärd.
Dessa dagar aktualiseras den gamla splittringen mellan hinduer och muslimer genom en domstolsprocess beträffande Ayodhya, den gamla tempelstaden där man stridit om rättigheterna till platsen i decennier. Indiens historia är i högsta grad levande. Och, den koloniala romantiken känns efter läsningen av Tharoor, en smula solkig.