En bekant mässande sång hörs inifrån en byggnad. Skylten över porten bekräftar det som jag söker - ett bönehus för den sufiska Tijaniyya-orden. Egentligen får inte icke-muslimer gå in i moskéer i Marocko, men...
Det sitter ett sjuttiotal män på golvet längs med väggarna och sjunger texterna utantill med djup inlevelse. Ingen dans eller rytmiska rörelser förekommer, vilket annars är vanligt vid sufiska dhikr och som jag mött både i Huseinmoskén i Kairo, och hos de dansande dervischerna i Konya och hos Naqshibendi-hakkaniordern i Lefke på Cypern. En vaktmästare upptäcker den nyfikne främlingen och välkomnar mig att sitta ner. Jag tvekar (jag kan ju inte sångerna), men han insisterar. Min ankomst verkar på intet sätt störa sammankomsten, det känns som om jag bara smälter in i mängden.
Efter en stunds andäktigt lyssnade ändras takten och tonläget i sången, då böneledarna vänder blad. Sångskaran följer efter med hängivenhet. Vaktmästaren kommer fram till mig med en tekanna och tekopp som han fyller och serverar mig och några andra som just anlänt. Jag dricker snabbt upp det söta örtteet, varefter vaktmästaren kommer tillbaka med en flaska heligt vatten som han skvätter över mig. Jag tackar och tar emot. Ritualen upprepas för de andra nykomlingarna.
Jag undrar om det var denna känsla av sammanhang som attraherade imamen i Eskilstuna - Abdul Haq Kielan (Leif Karlsson) - att bli en anhängare av Tijaniyye-orden?