Vad är det för gråtunga ”gubbar” som befolkar en vackert terasserad sänka i Fredensborgs slottspark? Jo, det är ett utsnitt av det danska rikets norska och färöiska allmogebefolkning så som de sågs av en skulptör i mitten av 1700-talet (Norge var en del av det danska kungariket fram till 1814, då svenskarna ”tog över”). Nu är de återskapade efter en lång tid av långsam söndervittring.
Restaureringsarbetet har pågått i 26 år och själva skulpturarbetet har utförts av Erik Erlandsen. Anläggningen och skulpturernas placering är återskapad efter ett kopparstick från 1773.
Det är 70 bastanta figurer som befolkar ”dalsänkan”. De står stadigt och majestätiskt och blickar bort i fjärran, klädda i sina traditionella dräkter. Det är fiskare, bönder, bondkvinnor som stolt vakar över gårdens nyckelknippa. Här finns lotsen med sin kikare, en brud i bröllopsutstyrsel och en skogshuggare med sin yxa. Deras blickar och hållning signalerar värdighet, vilket verkligen hedrar konstnären och ger intressanta inblickar i bakgrunden till projektet.
Möjligen var detta också den kungliga uppdragsgivarens syfte, att hedra den breda allmogen i de nordliga landsdelarna. Det var kung Fredrik V som på 1760-talet gav order om hela anläggningen. Idéen fick han genom en norsk posttjänsteman som skickade kungen en rad små träfiguriner som avbildade de människor han mötte i sin yrkesutövning. Kungen blev så förtjust att han gav den kungliga bildhuggaren Johann Gottfried Grund i uppdrag att återskapa dem i naturlig storlek i gotländsk sandsten.
Efter 1814 var det kanske inte så roligt att påminnas om dessa förlorade landsändar, och Nordmansdalen föll lite grann i glömska. Underhållsarbetet blev eftersatt och nedgången började. Men så bestämde man sig till sist för att rädda statyerna åt eftervärlden. Man satsade 20 miljoner danska kronor på projektet. Resultatet är anslående och Nordmansdalen räcker gott och väl som argument för att åka till Fredensborg.
För den som behöver fler argument kan ju själva slottsbyggnaden på Fredensborg nämnas, vilken dock får beskådas på avstånd och inför de vaksamma ögonen hos utposterade soldater. Slottet används alltså av danska kungafamiljen. Den stora parken är dock öppen för trivsamma promenader och själva den lilla staden Fredensborg utgör en rätt mysig miljö med åtminstone ett par acceptabla krogar.
De något anfrätta originalskulpturerna kan, för den som inte har möjlighet att ta sig till Nordsjälland, beskådas i Lapidariet på Slottsholmen i Köpenhamn, Christian IVs gamla brygghus från 1600-talet.