När du strosar utmed Lijnbaan i centrala Rotterdam är det som att besöka vilken butiksgata som helst var som helst i världen. Du känner igen dig. Du upplever inget speciellt. Och ändå inte. Titta närmare på var du går.
År 1951 var hela centrala Rotterdam fullständigt tomt på byggnader. Staden var sönderbombad och ruiner och rester skyfflades ner i kanalerna för att bereda plats för den nya staden. En grupp arkitekter fick i uppgift att designa 65 butiker i detta stora bombhål som utgjorde stadens centrum. Affärerna byggdes i två våningar utmed två korsande gågator. I stället för vanliga holländska affärsgator, där man placerat kontor och bostäder i våningar ovanför butikerna, så la man dessa bakom affärerna i separata kvarter.
Gatans profil blir då låg och bred i stället för hög och smal. Alla butikerna tar in sina varor genom en servicegata på baksidan av butiken och den gatan fungerar också som tillfartsväg till husen i nästa kvarter. På det viset blir gågatan ett trafikfritt shoppingcenter.
Lijnbaan har sedermera kopierats över hela världen. Det här ska vara den första shoppinggatan i denna modell och på så vis tillförde dessa banbrytande arkitekter en shoppingatmosfär som påverkade stadskärnor överallt.
På 1990-talet tillfördes här en innovation i stadsplaneringen med Beurstraverse, en nedsänkt gågata som skyddar fotgängarna från att korsa en högt trafikerad väg genom staden för att i stället vandra under denna. Väggarna på denna “tunnel” liknar italienska arkader och består enbart av små butiker. Genast gav folkhumorn denna gata smeknamnet “Köpgropen” (Koopgoot) och den kompletterar Lijnbaans horisontella shoppingupplevelse med en djuplodad ny upplevelse i gatans golv.
Vandra utmed Lijnbaan och Beurstraverse och njut av gårdagens stadsplanerares och arkitekters ingivelser. I slutet av Koopgoot och lite längre fram står så en alldeles ny skapelse, en kombination av boende och övertäckt marknadstorg.
Byggnaden är tre år gammal och en viktig orsak till att Rotterdam har placerat sig i toppen av listan på ”platser man måste besöka i världen”: Markthal. Det är en hästskoformad byggnadsmassa som innehåller 200 lägenheter och en innergård, med 40 meter i tak, full med marknadsstånd och restauranger. Den inre takytan av marknaden är täckt med Cornucopia (Ymnighetshornet), en målning som är 11.000 kvadratmeter stor, skapad av Arno Coenen och Iris Roskam.
Här på marknaden kan vi hitta ett bord och tillsammans fundera över hur människornas shoppingmiljöer i världen har förändrats över tid, och kanske också vilka nya påfund som väntar oss i framtiden.