
Tyke har skrivit mycket på Tertulia travels - kolla särskilt här beträffande texter från hans många resor i Asien.
Många platser har formats och påverkats av naturkatastrofer av olika slag. På Sicilien är återkommande vulkanutbrott och jordbävningar levande i befolkningens minnen och medvetenhet. På en del platser är spåren av en katastrof påtagliga. Andra har fått en särpräglad stadsbild genom att de uppfördes på kort tid efter att den ursprungliga staden totalförstörts.
Staden Noto är en av de mest berömda av dessa platser och ett välbesökt turistmål. Vid niotiden på kvällen onsdagen den 11 januari år 1693 drabbades östra Sicilien, Kalabrien och Malta av en kraftig jordbävning. Störst blev förödelsen i Val di Noto, en dalgång belägen några mil söder om Syracusa. Omkring 60 000 personer beräknas ha omkommit.
Staden Noto raserades och en ny stad byggdes upp i närheten av ruinerna. Vid 1600-talets slut var barocken den förhärskande arkitekturstilen. Följaktligen fick de nya eller återuppbyggda städerna stadsmiljöer som präglas av byggnader i barock. Noto är en förhållandevis liten stad men den stoltserar med en monumental öppen central plats som domineras av en magnifik barockkyrka. Runt om i staden hittar man flera andra exempel på den särpräglade sicilianska barocken som kännetecknas av ett kraftfullt samspel mellan konkava och konvexa former i fasaden.
I januari 1968 inträffade en katastrofal jordbävning i Belicedalen i de västra delarna av Sicilien. Några hundra av invånarna i flera småstäder omkom och sammanlagt blev omkring 100 000 mänskor hemlösa. Staden Poggioreale lämnades i ruiner och på 1980-talet byggdes en ny stad upp några kilometer därifrån.
Varken ruinerna eller den nya platsen är välbesökta mål men likväl intressanta. Att betrakta en jordbävningsdrabbad stad som lämnats åt sitt öde i över 50 år är fantasieggande och väcker tankar kring livet som levdes där ända fram till att katastrofen drabbade. Skolbänkar står kvar i skolsalar, bilar täckta med murstenar har lämnats i garagen.
När man därefter besöker den nya staden Poggioreale Nuova inser man svårigheten i att återskapa stadslivet i en historiskt framvuxen stad – århundraden av historia, traditioner och vanor låter sig inte enkelt reproduceras i en helt ny miljö. Den nya staden utformades på modernistiskt vis med bilen som utgångspunkt. I Poggioreale Nuova finns inte gränder, gårdar och platser som i den ursprungliga Poggioreale där invånarna kunde mötas. Det nya Poggioreale kan också kännas som en livlös spökstad om än på ett totalt annorlunda sätt än ruinstaden.
En annan ort som förstördes 1968 var Gibellina. Även här lämnades ruinerna. Men på 1980-talet skapade den italienska konstnären Alberto Burri ett monumentalt konstverk som kallas Cretto di Burri. Han lät helt enkelt gjuta in ruinerna i betong. Bländande vit betong brer ut sig – på ett nästan absurt vis – över en sluttning och återger den ursprungliga stadens gatunät.
De här olika platserna påminner alla, men på helt olika sätt, om hur katastrofer snabbt och förkrossande kan förändra livet totalt – för en hel stads invånare.