Men nog är det konstigt… Plötsligt är pandemin som bortblåst ur våra medvetanden. Något annat har tagit dess plats som dominerande orosmoment. Vi är långt borta från oroshärden, men inte tillräckligt långt, och på en rad olika sätt spelar avståndet heller ingen roll.
Att befinna sig på toppen av ett fjäll eller på väg utför dess mer eller mindre branta sidor, torde vara en högeffektiv distraktion. Jag avundas alla som har tillgång till denna distraktion just nu, desperat klistrad som jag är vid diverse mediekanaler och appar här på mitt hemmakontor.
De svenska fjällen lockar som sagt stora kadrer av skidentusiaster. Det talas om rekord i bokningar, vilket var bilden redan innan coronan sjönk tillbaka. Också förra året var en mycket bra säsong enligt uppgift, då flertalet svenskar avstod från att resa till Alperna.
Rapporterna kommer från Skistar och från en mängd andra mindre aktörer med anläggningar i exempelvis Åre, Sälen, Vemdalen och Funäsfjällen. I år kommer danskar, norrmän och andra utlänningar tillbaka, vilket förstås bidrar till rekordsiffrorna. Och med bortplockade restriktioner är möjligheten till after ski och annat roligt hålligång också tillbaka.
Skistar meddelar (SvD 27/2 2022) att man investerar stort i sina anläggningar, bland annat i två nya liftar i Åre. Intresset är numera inte begränsat till sportlovsveckorna, berättar VD Stefan Sjöstrand. Hela året är välbokat.
Ett mörkt moln på himmelen är dock ökningen av antalet laviner. Med fler människor i systemen, framför allt sådana som är pigga på off pist-åkning förändras riskerna. Många laviner utlöses av skidåkare och de flesta sker under perioden från sportlov till påsklov.
Resan som distraktion för att komma bort från besvärande och tyngande tankar och känslor är en realitet för många. Till och med blotta tanken på resor kan ha denna funktion. Särskilt väl fungerar verklighetsflykten när jag får lov att trötta ut min kropp ordentligt, vilket alla som någonsin varit på fjällsemester kan vittna om.