Här finns exempelvis Londons äldsta butiksfasad hos Berry Bros & Rudd, numera en prestigefylld vinimportör.Är du inte på jakt efter fina viner, vill du kanske köpa dig ett rejält paraply. Det gör du på Swayne, Adenay and Briggs på nr 54. Här saluförs världens bästa paraplyer som till stora delar fortfarande tillverkas för hand. De billigare varianterna går loss på 175 pund, men bered dig på ett pris på dryga 500 pund om det ska vara extrautrustat.
Vill du istället komplettera ditt förråd av Havanna -cigarrer – och vem har inte behov av det – så tittar du in hos exempelvis Fox of St James, en inrättning från 1700-talet. Eller varför inte boka eller köpa en lyxyacht? Det gör du behändigt på Benetti Fraser Yachts, på nr 60.
Om du helt enkelt skulle behöva trimma mustaschen, eller kanske genomgå en riktig rakning med kniv, med alla tillhörande procedurer, så bokar du tid hos Truefitt and Hill (nr 71), världens äldsta barberare, grundad 1805. Om du inte är intresserad av inrättningens tjänster kanske du vill lägga dig till med någon av butikens exklusiva dofter. Recepten lär i flertalet fall vara från 1800-talet. Mången europeisk gentleman har glatt sina nära och kära genom att sprida en doftblandning med en bas av sandelträ, ceder och mysk, ovanpå vilka det svävar en smula lavendel, geranium och salvia, vilket toppas av bergamot, mandarin och kardemumma. Doften heter 1805, samma namn som grundaråret alltså, och bara en i en imponerande samling dofter. Genom decennier och århundraden har mången manlig storhet promenerat hit (tja, butiken har förvisso flyttat en gång) för att genomgå skönhetsbehandling.
Hertigen av Wellington – segraren vid Waterloo och sedermera premiärminister – kom hit, liksom en av 1900-talets stora ledargestalter, Winston Churchill. Butiken ärade den senares död den 24 januari 1965, genom att hålla stängt denna dag. Inrättningen är till och med omnämnd i litteraturen ett flertal gånger, exempelvis hos William Thackeray, som påminner om att en barberare förr i tiden också tillverkade och sålde peruker:
Old folks have a right to be interesting: and that a lady may continue to have a heart, although she is somewhat stouter than she was when a schoolgirl, and a man his feelings, although he gets his hair from Truefitt ́s.
(Rebecca and Rowena (1849)
Varför ligger de alla här, undrar den nyfikne. Svaret finner vi förstås i historien och i Londons topografiska utveckling. Där gatan slutar en bit efter Truefitts, möter vi det som finns kvar av St James palace, ett av det engelska kungahusets äldsta palats. Efter grundandet under Henrik VIII på 1530-talet, fortsatte det då och då att fungera som kungligt residens, även om det ansågs för enkelt för att husera monarken i en europeisk stormakt. År 1809 brann stora delar av palatset ner, och trots att det återställdes spelade det därefter inte samma roll. Det hyser dock fortfarande den kungliga administrationen, och är alltså på sätt och vis monarkins tyngdpunkt. I kvarteren runt omkring hittar vi fler palatsliknande hus med monarkistisk anknytning.
Clarence House ligger alldeles söder om St James's palace och de båda komplexen delar rädgård med varandra. Här bodde under nästan 50 år drottningmodern till sin död 2002. Därefter har det bebotts av prinsen av Wales – Prince Charles – och dennes andra hustru, samt de båda prinsarna William och Harry. Ett kort stycke norrut ligger det vackra Spencer house, som uppfördes på 1700-talet och länge beboddes av trogna tjänare till kungafamiljen, från vilka Prince Charles första hustru – Diana Spencer - hämtades. Buckingham palace, som uppfördes i början av 1800-talet, ligger bara ett par stenkast bort på andra sidan Green park.
All denna kunglighet och alla monarkins höga tjänare behövde och behöver fortfarande handla saker, precis som alla andra. Kvarteren runt St James´s square kom att bebos av de högsta kasten, förstås. Området år också känt som ”clubland”, centrum för Londons många gentlemanna-klubbar. Alla genererade de penningstarka konsumenter.
Därav den stora mängden flotta butiker, varav flera innehar det prestigefyllda ”Royal warrant” – sigillet som visar att detta är en kunglig hovleverantör, som det heter på svenska. Nuförtiden har förstås turisterna hittat hit, varav en entusiast är undertecknad, och de står för en stor del av inköpen. Inget besök i London bör exkludera en kulturhistorisk shoppingtur i dessa kvarter, och allra mest längs St James's street.