
Thomas Manns författarkarriär och levnadslopp står förstås i centrum, men hela familjen med dess mer eller mindre berömda medlemmar - Klaus Mann, Golo Mann etc - finns skildrade i bilder, dokument och texter. Ett par av rummen ut mot gatan, med utsikt mot Marienkirche, har inretts i biedermeierstil, exakt så som rummen skildras på inledningssidorna i romanen:
Möblerna var inte många i förhållande till rummets storlek. Det runda bordet med de smala, raka och lätt guldornamenterade benen stod inte framför soffan utan vid motsatta väggen, mittför den lilla kammarorgeln på vars lock det låg ett flöjtfodral. Förutom de längs väggarna jämnt fördelade, rakryggade karmstolarna fanns där bara ett litet sybord vid fönstret och mittemot soffan en bräcklig lyxsekretär, täckt med nipper.
Genom en glasdörr mittför fönstren blickade man ut i en kolonnhalls halvdunkel, medan den höga vita dubbeldörren till matsalen befann sig till vänster om den inträdande. Men vid den andra väggen, i en halvcirkelformad nisch och bakom en konstfullt genombruten grind av blankt smidesjärn, sprakade brasan i kakelugnen.
Små skyltar på möblerna hänvisar till textpartier i romanen så att man själv kan kontrollera hur möbleringen är skildrad. I montrar förevisas delar av hemmets service m m. För den verkliga bibliofilen finns en omfattande avdelning med olika utgåvor av den berömda boken. Här finns utrymme för nörden, således.
För den som planerar en sommar med klassikerläsning på temat Thomas Mann, är det inte fel att börja med en utflykt till Lübeck och det lilla museet. Inte fel alls. Länk till museets hemsida finner du här.