Bakom Vänern gömmer sig ett svenskt vattenrike som definitivt är värt ett besök. Om man inte råkar bo på västkusten, är Dalsland en del av Sverige som liksom ligger lite bakom och off. Just en sådan plats man ska ta tillfället i akt att besöka, när pandemin tvingar oss att tänka i nya banor.
Dalsland är det landskap med mest sjöyta (25%) i Sverige. Det sammanhänger med en så kallad sprickdalsterräng, där milslånga smala sjöar i trånga dalgångar skapar ett pittoreskt landskap. Det är också detta landskap som möjliggjorde Dalslands idag kanske finaste upplevelse: Dalslands kanal. Vägarna i denna gränstrakt mellan Sverige och Norge var usla, men 1864–1868 grävdes kanalen för att ge bättre vattentransportmöjligheter. Man behövde bara gräva tolv kilometer, resten består av tidigare existerande vattenleder, främst sjöar. Till det 31 slussar och den berömda akvedukten i Håverud.
Tack vare kanalen kunde en pappersindustri uppstå och mot slutet av 1800-talet grundades ett flertal pappersbruk. Idag är Dalslands kanal ett vackrare och lugnare alternativ till Göta kanal, för såväl den med egen båt som passagerare på de fina kanalbåtarna. Ett flertal av slussvaktarbostäderna är dessutom tillgängliga för uthyrning. Små välskötta faluröda stugor precis vid slussarna. Vi har Bengtsfors, beläget mitt i Dalsland, som utgångspunkt för vårt besök här. Från Bengtsfors kan man resa med Kanaltrafiken till Håverud och sedan ta rälsbussen tillbaka.
Pappersbruken blev viktiga för Dalsland och Fengersfors bruk, tjugo minuter från Bengtsfors, är ett givet besök.De vackra industribyggnaderna har idag tagits över av konstnärskollektivet Not Quite. Bland kvarlämnade maskiner hålls intressanta utställningar och café, matbutik samt galleri är av högsta urbana hipster-standard. Från Bengtsfors kan man komplettera Dalslands-upplevelsen med dagsturer till Bohuslän och Norge (så snart vi blir insläppta där igen).