Vingårdarna i Kap är små underverk av behaglig lyx...
Här kan man verkligen njuta av sin semester, och det är knappast förvånande att Sydafrika sen flera år är en kraftigt växande turistnation med flera miljoner turister årligen. Till saken hör förstås det fantastiska vädret med temperaturer som en bra svensk sommardag och undersköna omgivningar med bergen som njutbar fond.
I många fall är lyxen höggradig, och man blir följaktligen serverad mat av absolut toppklass i världen, men fortfarande till ett facilt pris för en europé. Att många lokala invånare får nöja sig med att drömma om ett besök, hör förstås till saken vilket kan vara tufft att svälja för en besökare med samvete. Sydafrika är helt enkelt ett land med enorma inkomstskillnader.
Groot Constantia är den allra äldsta vingården i Kapstadens omgivningar, och därmed äldst i hela Sydafrika. Under stora delar av 1800-talet var vinet härifrån hett eftertraktat av den internationella aristokratin och omnämns exempelvis i böcker av Austen och Dickens. Napoleon lär ha haft det som standardvin under sin långa fångenskap på St Helena. Gården är idag stiftelseägd, med staten som huvudintressent och får därför tjäna lite som museum över vintillverkning och lantbrukens historia i trakten. Här får man följaktligen utöver vinprovning och god lunch en guidad tur som behandlar vintillverkningens olika steg, instruktivt och trevligt för den som inte redan är expert.
En lördag eftermiddag på Steenbergs vingård på restaurangen 1682 (jo, den heter så, uppkallad efter gårdens grundarår) är en extraordinär utflykt i vinets och den vällagade matens förlovade land. Publiken verkar domineras av burget folk från Kapstadens välbärgade kretsar, uppblandad med en del turister.
På gården med det poetiska namnet Vergelegen (”förlagt långt bort”) innebär vyerna mot bergen med en fantastisk blomsterprakt i förgrunden, en skönhetsupplevelse utöver det vanliga. Här är besökarskarorna av mer blandad natur. Här finns vackert restaurerade byggnader från förr, ofta med äldre inredning bevarad. Här finns också en berömd plantering av kamferträd, med sisådär 300 år på nacken.
Gården grundades av holländaren och guvernören Willem Adriaan van der Stel år 1700, med pengar från holländska ostindiska kompaniet. Denna Stel har betytt mycket for trakten och bland annat gett namn åt staden Stellenbosch. Den lugna och stiliga miljön på Vergelegen har lockat många prominenter genom åren. I utställningen kan vi se bilder av besökare som drottning Elisabeth, paret Clinton och - naturligtvis - Nelson Mandela, med flera andra.
På La Motte påminns vi om områdets franska historia. I slutet av 1600-talet fick ett par hundra franska hugenotter tillåtelse att bosätta sig i denna del av kapprovinsen, och deras vinkunskaper hjälpte till att stärka vinproduktionen. La Motte, som grundades 1695, tar sitt namn från en by i Provence varifrån många av invandrarna kom. Här vilar vi ut i skuggan av träden med svala vita viner och en lätt tapas-lunch.
Fransmännens viktigaste ort i området blev Franshoek (”franska hörnet”), en idyllisk liten stad som har gott om turistbutiker och trevliga serveringar. Här finns också flera topprestauranger som lockar en internationell publik.
Kulmen i serien av kulinariska upplevelser når vi i Beau Constantia, som till lunch serverar en åttarätters avsmakningsmeny av sällan skådat slag. Till det dricker vi ett par av gårdens signaturviner. Inledningsvis är serveringspersonalen mer flertalig än gästerna, men när väl den svenska lunchtimmen passerats väller gästerna in och borden tas snabbt i anspråk. De välsnaggade och artiga unga männen som står för servicen, får alla jobba hårt och fokuserat.
Vi är djupt imponerade av denna stiliga lyx, men också förvirrade eftersom vi är informerade om den sydafrikanska ekonomins utveckling i stort. Vi vet att arbetslösheten i landet är skyhög och att stora grupper lever under mycket knappa omständigheter. Det är bara inte särskilt uppenbart här. Dessa ekonomiska och historiska fakta söker vingårdarnas miljö få oss att glömma bort. Och när vi upptäcker det, får vi dåligt samvete. Å andra sidan konstaterar vi snabbt att vi med vår konsumtion naturligtvis bidrar till jobb inom turistnäringen och servicebranschen, vilket skapar mängder av arbetstillfällen. Under fortsatt flitig debatt om världens inneboende orättvisor tar vi ut kursen mot nästa vackra vingård.