Vad måste man veta inför en resa till Barcelona? Ja, det beror ju på… Det beror ju på vad man vill med sitt resande. Alltså aktualiseras den filosofiska fråga som denna blogg sysselsätter sig med tämligen ofta. Det finns förvisso få måsten över huvud taget, men någon form av förberedelser krävs ändå för den som reser med ambitioner, eller hur?
Låt oss gå igenom en enkel Tertulia travels-variant av dessa förberedelser! Obs! vi pratar snabba och rapsodiska förberedelser här, inget annat.
Först studeras kartor och den allra mest grundläggande topografin görs begriplig. Det hela tycks ganska enkelt i det här fallet: det finns en hamn och en strand, det finns en uråldrig stadsdel - den historiska kärnan - med det suggestivt klingande namnet Barri Gotic. Här ligger de smala, slingrande gator som vi känner igen från alla antika och medeltida städer i Europa - och det är ju i en sådan kontext vi nu befinner oss. Här finns också ett antal kyrkor, samt minnen från stadens tidigare judiska minoritet.
Omkring denna kärna breder en stor yta med kvadratiska och rektangulära kvarter ut sig, av en betydande omfattning och systematik. I modellen ingår ett par spikraka genombrottsgator av imponerande längd och bredd, främsta exemplen kanske Avinguda Diagonal (talande namn) och Gran Via de les Corts Catalanes. Ordning och reda utstrålas. Vem har haft ansvaret för stadsplaneringen här, undrar man?
Vi hittar snabbt också den enda gata som tillfrågade nämner vid namn, och också tas upp i alla snabbguider: La Rambla. Här ska man gå förstår man, men kanske ska förväntningarna tas ner en smula? Är det som Strøget i Köpenhamn är detta en klok inställning.
Efter kartstudierna frågas nära och kära ut en smula om vad som rekommenderas. Svaren är något svävande men genomgående entusiastiska. De handlar ofta om Gaudi. Detta var redan känt så det förändrar ingenting.
Vad mer? Jo, de mest självklara och listade svaren på frågan om varför människor reser hit behöver lite behandling: fest, nattliv, mat o dryck, arkitektur, konst, fotboll - så ser den grova listan ut. Således: fotboll*, fest och nattliv går bort, men trevliga barer och restauranger (mat o dryck) är inte ointressant - särskilt ställen med kulturhistorisk atmosfär. Det senare är ganska svårt att få någon fast grepp om - det krävs okulära studier på plats. Dock konstateras att lokalborna gillar röd vermouth. Inte mig emot, tvärtom.
Arkitektur och konst då: jo, självklart. Gaudi är det stora namnet och det verkar vara svårt att överskatta denna attraktion. En Google-karta förbereds med alla Gaudi-platser markerade. Praktiskt och behändigt! Kartan ligger uppe nu under fliken Kartor.
Platser med anknytning till Gaudi:
- Sagrada Familia - kyrkan som påbörjades på 1880-talet och som aldrig tycks bli klar. Det här bör vara ett av världens mesta turistmål. Undrar om det går att komma in?
- Casa Batllo - en av flera bostadshus som Gaudi ritade för rika Barcelona-bor. I det här fallet "renoverade" han ett befintligt hus. Tid: färdigt 1906.
- Parc Güell - en av två berömda skapelser på uppdrag av Eusebi Güell, rik industriman. Här en park i utkanten av staden, rik på bland annat trencadis-verk.
- Palau Güell - bostad för ovan nämnda industriman.
- Casa Mila (La Pedrera) - ett bostadshus som skapades för att bli stadens mest spektakulära. Har det förblivit så? Färdigbyggt ca 1910.
- Casa Vicens - även detta ett tidigt verk, bostad för industrimannen Manuel Vicens.
Frågorna hopar sig direkt vid denna snabbgenomgång: varifrån kom hans enastående lekfullhet? Varför kallas det modernism när det snarast är fråga om jugend? Vad betydde hans katolska fromhet för hans skapande? Varför blir den där kyrkan aldrig klar?
Snart har vi svaren, hoppas jag! Kvar att lösa: var ska vi vila vårt trötta huvud när kvällen nalkas? Alltså, finns här några justa hotell? Jo, det gör det verkligen. Det vi väljer ser trevligt ut på bilderna samt har en bra adress. Väl inskolad i det försåtliga i dessa förutsättningar väntar jag med att säga mer om saken.
Något mer som inger oro? Jo, anhopningen av turister. Det finns få saker som kan förstöra en plats lika effektivt som en hög koncentration av turister - sånt är vi alla bekanta med sedan länge. Men, det är också en allmän erfarenhet, det finns ofta goda skäl för turisterna att flockas till dylika platser. Således får vi stå ut, och ta till det sedvanliga knepet: lämna de mest upptrampade stigarna.
Nästa gång Barcelona tas upp till behandling finns det förhoppningsvis handfasta erfarenheter av staden. Jag hoppas de högt ställda förväntningarna kommer att tillfredsställas. Högt ställda förväntningar är en lite farlig utgångspunkt, det medges, men vad göra?
*Fotboll kan betraktas som kultur - läs här!